tisdag 17 november 2009

Domaine de Trévallon 1998

Domaine de Trévallon, gjord på lika delar cabernet sauvignon och syrah, är lite av en ful ankunge i den franska vinvärlden. Det sägs att "bordeauxlobbyn" skrämdes av att andra regioner i Frankrike skulle börja producera toppviner på cabernet och att de därför i början av 90-talet drev igenom en förändring av appellationsreglerna för AC Coteaux d'Aix en Provence; vinerna därifrån skulle inte få innehålla mer än 20% cabernet sauvignon. Vinmakaren Eloi Durrbach, vars föräldrar köpte Trévallon som sommarställe på 60-talet, vägrade att låta sig kuvas och har därför sedan 1994 klassat vinet som Vin de Pays. Han kör alltså en aussie grape mix i kombo med ett toskanskt förhållningssätt till vinlagarna :)

Men Eloi Durrbach är inte bara gossen ruda. Han är en mycket ambitiös vinmakare som tar mycket väl hand om sin 20 hektar stora vingård som begåvats med en basisk och mager jordmån. Han beskär hårt för att hålla nere avkastningen och använder nästan inga kemikalier alls.

Kvällens flaska är inköpt i Paris för några år sedan och vi öppnar den några timmar i förväg. Korken är i extremt gott skick och det doftar ljuvligt redan när vi slår det på karaff.

Domaine de Trévallon 1998 doftar körsbär, fransk hallonsylt (som i Alain Voge Cornas 2003 för att vara exakt...), fat, läder och lite jordighet. Men det är ingen bonnig doft. Elegansen kommer i form krossad sten, mineral och blommor. Det finns också en underbar urfransk doft av sous-bois som kanske delvis kommer sig av att Eloi inte avstjälkar.

I munnen är det ännu bättre. Helt perfekt balans med röd söt frukt, tanniner som fortfarande har en del polymerisation kvar innan pension och en underbart astringerande och frisk syra. Avslutningen med hallonsylt, mineral och sous-bois är oemotståndlig. Otroligt bra!

Trévallon själva säger att det här vinet kommer att vara på sin topp runt 2012-2014. Vi tycker det är sjukt bra nu och har svårt att tro att det skulle bli ännu bättre av mer lagring. Om någon är så lyckligt lottad att ha en flaska kvar i källaren är det bara att ta första bästa tillfälle att dra korken och njuta.


Inga kommentarer: