lördag 12 september 2009

Cavalier Bartolomeo Barolo Vigneti Solanatto Altinasso 1995


Två flaskor av kvällens vin inhandlades på plats hos Cavalier Bartolomeo sommaren 1999. Den första drack vi redan för 6-7 år sedan och den var redan då njutbar och stod faktiskt ut kvalitetsmässigt i en provning med ett flertal mer kända baroloviner. Men vi anade att den skulle kunna blomma ut till en ännu större skönhet med ytterligare lite lagring.

Cavalier Bartolomeo Barolo Vigneti Solanatto Altinasso 1995 doftar initialt lite jordkällare och multna löv men det vädras bort ganska snabbt. Därefter kommer en fantastisk doft av mogen barolo i den traditionella skolan. Nu för tiden har vinmakaren Dario tydligen börjat använda barriquer men vi har svårt att se hur det ska kunna förbättra det här vinet.

Komplexiteten är enorm med ren, elegant frukt i form av solvarma jordgubbar, körsbär och hallon. Mognaden märks främst i form av läder och muscavadosocker. Varje gång man sniffar kommer det nya associationer och doftintryck. Några tallbar flimmrar förbi plus lite gentlemannamässig uppvaktning i form av rosor och choklad. Så bra!

I munnen är vinet förbluffande lätt. Normalt sett kanske man förväntar sig att viner som ger så mycket i doften är lite fylligare och kraftigare. Men det här vinet är fjäderlätt, trots bra koncentration och smakrikedom. Man skulle kunna kalla det burgundiskt och det vore i så fall en stor komplimang till de flesta vinmakarna mellan Dijon och Lyon...

Alla vettiga människor gillar ju smakkombinationen lakrits/hallon i sin barolo. Här kompletteras den av körsbär, smultron och de där solmogna jordgubbarna från doften. Eftersmaken är skolbokmässig: välbalanserad, lång, syrlig och väldigt intensiv. Det är dessutom fortfarande bra tryck i tanninerna som har en perfekt pulvrig textur.

Vi har förmånen att ha en del bra Castiglione-barolo i källaren exempelvis Vietti, Parussos Mariondino och Scavino. Cavalier Bartolomeo behöver definitivt inte känna sig underlägsen någon av dessa mer namnkunniga producenter.


2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Ha! Har just mailat Dario di Borgogno och bestämt besök den 22/10 när vi är i Piemonte.

Smakade 2005´an av Solanotto Altenasso i somras och den var sublim.

Kul med mogen barolo när den är som bäst, har du Parusso´s Mariondino 1999 så rekommenderar jag varmt ett sample - toppklass just nu!

Vinös sa...

Skoj! Hoppas ni gillar deras viner lika mycket som vi.

Vi har faktiskt två flaskor Mariondino -99 i källaren (inköpta på bolaget i feb 2006) och de har vi varit sugna på länge. Det får nog bli en sån snart :)