söndag 22 februari 2009

La Spinetta Moscato d'Asti Bricco Quaglia 2007

Kvällens dessertvin är något så ovanligt som en vingårdsbetecknad Moscato d'Asti. Den för La Spinetta sedvanliga noshörningen på etiketten är ersatt med en liten fågel och då kan man ju misstänka att quaglia betyder quail som betyder vaktel. Jorå, GoogleTranslate bekräftar att så är fallet.

Vi har tänkt oss matcha vinet till en semifreddo på riktig vanilj, serverad med balsamicoreduktion och jordgubbar. Vår grundregel för Moscato d'Asti är att den inte kan serveras för kyld. Men La Spinettas variant har både hög ambitionsnivå (och pris) och därför siktar vi på runt 8ºC.
La Spinetta Moscato d'Asti Bricco Quaglia 2007 har en söt, aromatisk och druvtypisk doft av litchi, gröna druvor, fläder, passionsfrukt och gråpäron. Den är betydligt mer nyanserad än det mesta andra i den här genren.

Smaken är intensivt söt vilket ytterligare förstärker de tropiska inslagen från doften i form av litchi och passionsfrukt. Spritsigheten fyller sin funktion och lättar upp sötman men det blir ändå lite kladdigt i munnen. Borde inte syran vara högre?

Vi kan inte komma på något annat vin som skulle passa så mycket bättre till semifreddo eller glass men tyvärr är det nog trots allt mer intressant än gott. Den låga alkoholhalten är dock ett stort plus efter en lång middag med mycket vin!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning! Men personligen dricker jag mycket hellre en halv flaska champagne för samma peng som en hel flaska moscato...

Vinös sa...

Omväxling förnöjer :) Fast vi håller med dig i sak. Ingen Moscato i världen kan ersätta riktig skumpa!

ASi sa...

Bricco Quaglia är ju fantastisk till friska efterätter som fruksallad med läcker muskatkaraktär, samtidigt både lätt och rejält söt. Den bästa moscato jag provat!

Med champagne till fruktsallad skulle iallafall mitt ansikte förvridas av syraattacken...

Vinös sa...

Fast en söt champagne kan kanske funka nästan lika bra som en moscato till fruktsallad?

Men det vi främst var ute efter i kommentaren ovan var att vi tycker att den allmänna kvaliteten och prisvärdheten är större i champagne.

Anonym sa...

Drick du din champagne till glassen och märk hur all frukt försvinner och kvar blir en kraftig obalanserad syra med jästsmak som fördärvar allt som glass heter. När det kommer till att dricka till sorbet eller glass kommer få drycker i närheten av den perfekta kombo som sötsliskig d'Asti ger. En söt champagne är snustorr i jämförelse och passar bäst till levermoussen innan maten eller till en kalvfile med söt glace. Och champagne är defenitivt inte mer prisvärd till dessert. Det är en helt annan produkt som inte passar in här. Bortkastade pengar.

Vinös sa...

Hej Anonym!
Det var ord och inga visor :)

Vi tror inte att vi någonsin rekommenderat söt champagne till glass? Och vi dricker nästan aldrig söt champagne överhuvudtaget.

Vår kritik mot Moscato d'Asti är att sötman är för hög i förhållande till syran. Men givetvis är det en fråga om tycke och smak. Vi verkar helt enkelt ha olika preferenser. Till skillnad från dig(?) gillar vi exempelvis inte söt glace på kalvkött och föredrar torr champagne till gås- och anklever.

Anonym sa...

Intressant då jag kommer att servera detta vin i afton till jordgubb, rabarber dessert. Tycker dock att en Washington State late harvest Riesling är underbar till just vaniljglass, men dock samma sak som med astin, inte för kall.