måndag 2 februari 2009

La Spinetta Cà di Pian Barbera d'Asti 2006

Ibland känns det så lätt. Skaffa lite mark, odla nån skön druvsort med hög syra, skörda lite småsent, vinifiera med rotofermentors så tanninerna blir snälla och vinet får slank frukt. Spendera pengar på schyssta franska fat som är sådär lagom rostade och låt dem sätta sin prägel på vinet med tanniner, oxygenation och fattoner. Precis det här har La Spinetta gjort och deras ingångsbarbera är ett otroligt vin för i sammanhanget ynka 179 kr.

La Spinetta Cà di Pian Barbera d'Asti 2006 har en lite blommig och ung doft med massor av blåbär, svarta vinbär, bigarråer och snygga mjölkchokladiga fat. Det finns också lite av de där söta björnbärsgodisdragen som ofta förekommer i deras superiore Bionzo.

Smaken är också väldigt bärig med söt men slank frukt, lite nybakt blåbärspaj och underbart läskande syra. Fatkaraktären är inte lika påtaglig som vi hade förväntat oss men det beror nog också på fruktens kvalitet. Ska man komma med någon kritik så känns den kanske lite kantig men det får betraktas som ren ungdomsbrottslighet. Om något år kommer det här vinet vara lent och sömlöst.

Vi har tyvärr inte druckit dem alla men det här måste vara en av de bästa årgångarna någonsin av Cà di Pian, kanske den allra bästa.
PS Frankofilen drack samma vin som vi igår! DS

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Det var visst fler som inte kunde hålla sig från korkskruven ikväll... Kul med fler intryck, även om vi verkar rörande överens.

Vinös sa...

Det blev för svårt att undvika korkskruven med hallen full av råmande noshörningar :)

Ja vi drack verkligen samma vin igår, håller med om det du skriver rakt av. Fast frågan är om inte vi var ännu lite mer positivt inställda...