måndag 19 januari 2009

Trimbach Gewurztraminer Reserve 1994

Vi dricker väldigt lite "gewurz" eftersom de ofta är klumpiga och ofokuserade. Men Trimbach är en pålitlig producent som alltid håller syra och fräschör högt. De tillverkar tre kvalitetsnivåer av gewurztraminer; Ingångsnivån bär kort och gott druvans namn, Reserve är nästa steg och finvinet heter Cuvée des seigneurs de Ribeaupierre.

Trimbach Gewurztraminer Reserve 1994 har en vacker gyllene färg som påminner en hel del om en av förra veckans champagner. Doften är både rik och mogen och ger en hel korg med tropisk frukt: litchi, papaya och mango. Dessutom finns mineral och druvtypisk grapefrukt. En riktigt härlig, fullmogen och inbjudande doft!

Allt mer än väl så långt men nu måste den även leverera i munnen. Vi tar en sipp...

Yes, det finns syra! Den är inte jättehög men fullt tillräcklig för att spjärna emot när den mjuka åldersfetman tapetserar hela munhållan. Fruktkorgen från näsan återkommer och avslutningen är lång, simmig och lite grapebesk. Riktigt bra!


PS
För en intressant diskussion som bland annat handlar om att matcha mat och viner med lite lägra syra, kolla den här kommentarstråden hos Nettare e Gioia.
DS

Inga kommentarer: