torsdag 15 januari 2009

Duval-Leroy Fleur de Champagne 1996

Duval-Leroy har sitt säte i premier cru-byn Vertus, den till ytan största champagnebyn. Vi har många gånger åkt dit för lunch efter besök hos producenter i Mesnil. I somras bodde vi dessutom en natt på ett av byns hotell, Hostellerie De La Reine Blanche men det var ingen höjdare. Inomhuspoolen i källaren spred en doft av fuktig klorstinn korkskada i hela byggnaden...

Tidigare har Duval-Leroy producerat över tre miljoner flaskor per år under andras varumärken men husets VD, Carol Duval-Leroy, har nu beslutat att man istället skall fokusera på att höja kvaliteten på den egna champagnen.

Vi har alltid gillat husets årgångschampagner som är väldigt mycket bättre än deras årgångslösa viner. Fleur de champagne betyder hos Duval-Leroy att pinot noir ingår i cuvéen. Det här året blev det 18% PN och 82% Chardonnay.

1996 är en årgång som är gjord för långlagring men husstilen hos Duval-Leroy är snarare åt det mjuka snabbmognande hållet. Det ska bli intressant att se hur långt i mognadsprocessen kvällens vin har kommit!

Duval-Leroy Fleur de Champagne 1996 har en väldigt vacker gyllene färg. Doften är vidöppen och bjuder först på en komplett nybakt äppelpaj, till och med lite kanel letar sig in i näsborrarna. Kraftigast är dock en doft av gula, mjöliga, mogna äpplen. Det finns även en tydlig oxiderad ton men den är än så länge inte dominerande.

Den höga chardonnayhalten gör sig påmind i form av Mesnil-lik krita men det häftigaste doftinslaget är en finstämd viol-ton som vi med åren tror kommer utvecklas till rökig pinot-lakrits. Härlig komplexitet för liten peng!

Munkänslan är moget krämig men ändå frisk. Det känns som att Duval-Leroys stil vinner extra mycket på årgångens höga syranivåer eftersom det annars kan vara ett av husets svagheter. Vi skulle i och för sig inte protestera om syran var ännu högre men den känns ändå adekvat. Dosagen är perfekt avvägd, något som alltid är lättare att uppnå i bra årgångar. Det här är verkligen en lättdrucken champagne i uttryckets allra bästa bemärkelse.

Vi gillade Fleur de Champagne -90 och -95 skarpt men det här är flera steg upp på kvalitetsstegen och definitivt den bästa Duval-Leroy vi någonsin druckit.

Inga kommentarer: