tisdag 30 december 2008

Vinös Wine Awards 2008

Vinåret 2008 måste såklart sammanfattas. Vi tänkte göra det i form av en prisutdelning i sju kategorier. Reglerna är typ såhär: För att ett vin ska få delta i våra Wine Awards ska vi ha druckit det på en provning eller åtminstone i hyfsat fokuserat tillstånd. Viner som vi okoncentrerat druckit på middagar, krogen eller under alltför hög berusning är inte potentiella pristagare. Vidare kan ett vin endast vinna en kategori för att undvika att ett och samma vin vinner exempelvis både "årets rödvin" och "årets vin".

Såhär upplevde Vinös topparna (och botten) under år 2008:

Årets rookie
Detta pris delas ut till ett vin som juryn druckit för första gången under 2008 och som vi känt att vi kanske borde ha haft koll på tidigare. De nominerade är:

Fontodi Vigna del Sorbo Chianti Classico Riserva 2004
Domaine Leon Barral Faugères 2005
Domaine La Barroche Fiancée 2005

Juryns utlåtande:
"Till ett ännu ungt men redan otroligt njutbart vin från den gyllene dalen. Vi spår en lysande framtid för denna feminina och vackra skapelse som har strukturen för att blomma i många år framöver. Vinös pris till Årets Rookie 2008 tilldelas Fontodi Vigna del Sorbo 2004."

Årets stolpskott
Denna ”utmärkelse” delas ut till det vin som gjort Vinös mest besvikna under året.

Juryns fördömande:
Ett vin som ska vara storebror till ett vin som får folk att köa i Sverige och som också det är konstant överskattas av vinpressen i Sverige och ibland även internationellt. Men egentligen är det ointressant vem som är storebror och vem som är lillebror i sammanhanget. Bägge vinerna är betydligt sämre än deras rykte. Vi köpte tre flaskor av årets stoplskott förra vintern och har nu druckit två av dem vid olika tillfällen men med samma besvikelse bägge gångerna: ett sumpigt, klumpigt, sunkigt, pissigt och enkelt vin som vi aldrig kommer att köpa igen. Hur kan folk gilla detta? Vinös vill citera Thåström: ’Det är ni som e de konstiga, det är jag som e normal’. Vinös fördömande Årets Stolpskott 2008 tilldelas Alain Graillot La Guiraude 2001

Vinös hederspris för lång och trogen tjänst
Juryns utlåtande:
I den nuvarande årgången (2006) är detta vin kanske bättre än någonsin. Det har tagit en självklar plats som husets vin hos Vinös under året. Juryns hederpris för lång och trogen tjänst tilldelas Mazzei Fonterutoli Chianti Classico

Bästa vita vin
De nominerade är:

Rémi Jobard Les Genevrières 1er Cru 2002
Domaine Baumann Riesling Schoenenbourg Grand Cru 1998
Tirecul la Gravière Monbazillac 1996

Juryns utlåtande:

“Till ett vin som, sin hemvist i en lite mindre prestigefylld appellation till trots, levererar kvalitet på högsta nivå år efter år. Ett sött, simmigt njutningselixir med fräschör och fantastisk komplexitet. En perfekt dessert i sig självt. Vinös pris för Årets Bästa Vita Vin 2008 tilldelas Tirecul La Gravière 1996

Bästa mousserande vin
De nominerade är:

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Prestige
José Michel Millésime 1959
Dom Ruinart 1996

Juryns lovord:
”En tidlös champagne som förenar associationer till sommarens korvgrillning i skärgården, svampplockning bland regntunga furor och en fin cigarr på nyår. Ett bevis på att rätt hanterad pinot meunier kan vara en fullgod representant för det bästa Champagne kan producera. Vinös pris för Bästa Mousserande Vin 2008 tilldelas José Michel Millésime 1959

Bästa rödvin
Stenhård konkurrens råder i denna kategori. En bra illustration av detta är att från A&Hs underbara toskanakväll där vi i tur och ordning drack Le Stanze 2000, Il Carbonaione 1999 på magnum, Castello di Brolio 1997, Siro Pacenti 1997 (som fortfarande kändes väldigt ung!) och till sist Fanti San Filippo Brunello 2000, kvalade enkom den sistnämnda in bland de nominerade. När man såhär retrospektivt ska välja ut tre viner att nominera från ett helt års konsumtion är det lätt att påverkas av internationella vinskribenterns poäng. Men vi har verkligen valt med hjärtat och ratat många viner som ligger närmare 100 poäng hos Parker with friends än vår slutgiltiga trio. De tre nominerade har helt enkelt varit de bästa röda vinerna i våra näsor och munnar 2008:

Domaine de Marcoux Châteauneuf-du-Pape 1995
Antinori Tignanello 2005
Fanti Tenuta San Filippo Brunello di Montalcino 2000

Juryns utlåtande:
Oftast dricks viner för unga, ibland dricks de i utförsbacke. Men årets bästa rödvin lyckades vi fånga i vad vi tror var dess bästa stund på jorden. Med tretton år på nacken uppvisade det ett fantastiskt doftspektrum och gav ett bevis på vad kombinationen gamla grenachestockar, skickligt vinmakande och bra terroir kan åstadkomma. Vinös pris för Årets bästa rödvin 2008 tilldelas Domaine de Marcoux 1995"

Bästa vin
Detta är såklart Vinös mest prestigefyllda pris men trots det fanns det egentligen aldrig mer än ett vin i tävlingen. Segern var klar i samma stund som vi drack vinet i somras...

Juryns kärleksförklaring (med nobelinspiration):

”Ett enastående vackert och moget vin som skapats av uppbrottets, det sensoriska äventyrets och den sinnliga extasens vinmakare. En utforskare av vinskapande utanför den härskande traditionen. Ett vinmakarskap av skönhet och djup, som lyfter fram vardagens mirakler och det levande förflutna.
Årets vin härstammar från en klassisk vingård i ett av världens vackraste landskap. Vinrankorna i dessa sluttningar bar perfekt frukt denna varma och exotiska årgång. Druvorna skördades och vinifierades av en av världens mest begåvade vinmakare. Vinös pris för Årets Bästa Vin 2008 tilldelas Elio Altare Langhe Rosso Arborina 1997."

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vinös - tack för underhållande och tänkvärda Wine Awards och alla övriga skriverier under året, inte minst rapporterna från sommarresan. Elio Altares 1997 Langhe Arborina hade inte varit fel att kunna plocka fram ur källaren...

1959 José Michel, haffade ni den på plats i somras?

Niklas Jörgensen sa...

Mycket trevlig läsning! Må 2009 bli lika för er på vinfronten!

Vinös sa...

Finare Vinare: 59an fick vi smaka på ett besök hos JM i somras. Vi testade igenom hela deras "sortiment" och de märkte nog att vår aptit på nya champagner aldrig sinade. Till sist drog de fram en gammal flaska utan etikett och bad oss gissa årgången. Vi bommade med 20 år...

Niklas: Tack själv för mycket trevlig läsning under året. Speciellt dina reportage om Bordeaux har fångat oss!

Frankofilen sa...

Hehe, skön Oscars-känsla. Stort tack för all läsning under året som gick!

ASi sa...

Wow, jag blir mäkta avundsjuk. Jag provade just 2001 La Guiraude, och har du inte druckit sämre än så har ditt vinår verkligen varit bra!

Hoppas 2009 ger en lika rik produktion av provningsnoter!

Winepunker sa...

Kul läsning, första gången jag sneglar på din blogg, lite kul att Jobard gick så bra även hos dig, den snubblade på mållinjen mot Giaconda i min egen lista.

Lite intressant att du dissar Graillot dock, jag hade förmånen att prova 12 viner i ett svep, både Guiraude och den 'vanliga', lite blandad kompott, men det är förvånande bra viner när de får några år på nacken. Själv gillade jag dessutom just 2001 La Guiraude, kanske lite enkel, men härligt uttryck.

Se resultatet:

http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2008/12/29_Graillot_(AuZone).html

Vinös sa...

Hej Winepunker!
Jag ska genast kolla din lista, låter som spännande läsning!

När det gäller Graillot i allmänhet så tycker vi att han är grymt överskattad och det känns som att Kronstam m.fl. skriver FYND! vid varje ny årgång innan de ens hunnit prova. Men i Wine Awards så överdriver vi kanske litegrann i vår sågning :)

Vi har en flaska Guiraude -01 kvar och kanske kan den omvända oss...