måndag 15 december 2008

Château Picque Caillou 2000

Kvällens vin köpte vi en tolvflaskorslåda av för några år sedan och hittills har vi har bara druckit en ynka obloggad flaska. Dags att ändra på det.

Château Picque Caillou kommer från Mérignac som ligger i Pessac-Léognan. Här har rankor gradvis fått ge vika för stadsbebyggelse och de flesta förknippar nog snarare Mérignac med stadens flygplats än med vintillverkning.

1993 påbörjade ett nytt team under familjen Denis att förbättra kvaliteten på slottets viner och fyra år senare tog familjen Calvet över arbetet. I början av 90-talet bestod Picque Caillou av ungefär lika stora delar CS, Merlot och CF. Numera bidrar den senare med enbart ca 10%.

År 2000 i Bordeaux var ju en av många århundradets årgångar de senaste decennierna och eftersom den kraftfulla potenta stilen tilltalade exempelvis Robert Parker blev prisutvecklingen därefter. I ljuset av de senaste årens priser från Bordeaux så framstår dock år 2000 som en ganska rimligt prissatt årgång.

Vi är också väldigt positivt inställda till 2000 även om de få prov av 2005 vi hittills fått avnjuta har känns ännu bättre. WA och WS var eniga om 89 poäng när det begav sig men när det gällde drickfönster tyckte Parker att vinet bör drickas near-term och WineSpectator att det kommer vara "best after 2006".

Château Picque Caillou 2000 har en vacker, mörkt skimrande färg som inte vissar några större ålderstecken såhär åtta år efter skörd. Doften är stallig och moccamättad med tät, ren cassisfrukt. Det finns också lite rökighet och dammiga gardiner. Med luftning kommer en liten blommighet fram tillsammans med paprika och ännu mera kaffe.

I munnen känns vinet närmare medelfylligt än fylligt. Yppigheten, generositeten och kraften gör att det inte känns riktigt som en klassisk Pessac-Léognan. Vi drack 2001:an för inte så länge sedan och den var mer typisk och slankare i frukten (och mycket mer mogen). Både syra och paprikabeska ger en härlig matvänlig avslutning och tanninerna som mjuknat med åren har fortfarande tillräckligt med stuns för att ge stöd och struktur.

Vi håller med Parker om att det här vinet är gott för near-term drinking men vi tror till skillnad från honom att det kommer att utvecklas väl i flera år till. Vi behöver inte ha någon brådska med att tömma resten av lådan.

Läs gärna bloggrannarna Finare Vinare och Vintresserad som också provat år 2000! Och Mise en bouteille som druckit flera årgångar!

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Visst är 2000 bra! Jag har bloggat om huset en del på sistone efter att ha provat 2000, 2003 och 2005 så pass tätt att det gått minnas och jämföra åren. Håller med om att 2005 är väldigt bra också men vilken som är bäst är svårt säga. 2003 var dock en besvikelse just nu...

Avundas er låda!

Vinös sa...

Vi köpte lite 2005 av PC också men har inte provat än. Kul att läsa ditt inlägg som uppvärming!

Men undrar vad som hände -03? Vi har lite blandade erfarenheter från den årgången och när du skriver att tanninerna är lite snipiga så kan man kanske misstänka värmeslag? Vissa av de väldränerade slotten hade ju problem med torka det året.

Niklas Jörgensen sa...

Har ytterligare två st 2003:or och ger dem lite tid innan jag provar på nytt! Jag tycker överlag att de 03:or jag provat varit läckra och endast ett par har lidit av värmen...

En sak är dock säkert; det är oerhört mkt Bordeaux för pengarna vad gäller 2005 exempelvis!