torsdag 18 december 2008

Château Belgrave 2004

Snabbhandling av glögg och en flaska rödvin till kvällens middag sker på bolaget på Odengatan vid Vasaparken. I en av montrarna står en Haut-Médoc cru classé från 2005 som vi av någon outgrundlig anledning aldrig tidigare druckit, Château Belgrave. Den måste vi testa!

Väl hemma brassar vi lasagne, fixar sallad och karafferar vinet... och då ser vi vad som hänt, vi har fått "fel" årgång. Killen på systembolaget som gick in till lagret och hämtade vår flaska tyckte tydligen att det som var kvar från 2004:orna skulle nasas iväg först. Otroligt irriterande. Dels för att systembolaget i sann monopolistanda kan fortsätta att strunta i årgångens betydelse. Men också att vi trots tidigare missöden inte själva dubbelkollade årgången på flaskan. Bara att hoppas att vinet är bra ändå.

Château Belgrave 2004 har initialt en doft som för tankarna till nya världen snarare än Bordeaux. Tänk: chilensk cabernet sauvignon för 200 spänn som får fyra solar i morgonsoffan. Men med lite luft nyanseras doften och uppvisar tomatpuré, svart vinbärsmarmelad, plommonsylt och en både dyr och lyckad fatbehandling som ger sig till känna i form av muskot, mörk choklad, vanilj och lite ceder. Inte old school claret men definitivt ett trevligt vin!

I munnen känns den höga merlothalten (40%) i form av saftiga plommon och allmän bussighet. Eftersmaken har klart godkänd längd och bjuder på stramhet, skalbeska och en polerad munkänsla.

De Bordeaux 2005:or vi har druckit i samma prisklass är bättre än Belgrave -04 och det går definitivt att få mer vin för 279 kr på bolaget om man letar i andra distrikt. Men samtidigt är det ett vin som man inte behöver vara raketforskare för att gilla. Det är väluppfostrat utan att vara tillknäppt och det är generöst utan att vara inställsamt. Kul att ha provat och vi kommer definitivt försöka köpa 2005 (igen!) för att se om den är ännu bättre.

6 kommentarer:

MSVin sa...

O5:an bör ju vara bättre, även om man har snubblat i källaren...

Drack den för ett tag sedan och upplevde lite gröna toner i mellanregistret! Och mcyket fat (även om de var snygga).

Hittade ni någon ton av grön paprika?

MSVin sa...

Var lite väl snabb, jag menade att jag drack 04:an för ett tag sedan. Har inte provat 05.

Vinös sa...

Vi tyckte inte att det fanns så mycket av grön paprika men håller med om att faten är framträdande!

Niklas Jörgensen sa...

Jag provade den när den släppts. Tror den var lite billigare då. Belgrave har varit en underpresterare i decennier och det är väl först senaste 10 åren det börjat hända något!

2004:an var jag besviken på initialt. Öppnade den en kväll och provade utan mat. Kändes ganska tam och jag lät flaskan stå. Kvällen efter var det ett helt annat vin! Mer sammansatt och harmoniskt.

Jag håller dock med om att kanske är i överkanten. Finns mkt som är bättre under 200,- i Bordeaux.

Niklas Jörgensen sa...

priset kanske är i överkanten. Så ska det stå...

MMM sa...

Belgrave 2004 säljs konstant på "tilbud" i Danmark - kostar c:a 130 DKK på Superbrugsen. 2005:an är bättre - men jag är ändå lite tveksam till det svenska priset. Kanske vi kan få den på "tilbud" senare?