måndag 24 november 2008

Tirecul la Gravière Monbazillac 1996

I den lilla byn Monbazillac, söder om Bergerac, tillverkas söta vita viner som i vissa fall levererar högsta sauterneskvalitet till en prisnivå som snarare hör hemma i Cadillac eller Sainte-Croix-du-Mont. Det kanske allra främsta slottet är makarna Bilancinis Tirecul la Gravière som ligger granne med byns fantastiska sagoslott Château de Monbazillac.

När Robert Parker för flera år sedan uppmärksammade denna egendom och deras toppcuvée, "Cuvée Madame", steg priserna kraftigt. Årgång 1994 av Cuvée Madame erhöll 99 poäng av Parker och det följdes upp av 100 pinnar jämnt till 1995. Därefter var prisspiralen igång...

Årgång 1999 finns kvar på Passagen till det internationellt sett låga priset 773 kr för 50 cl. Men på den nivån är det svårt att prata om fynd längre.

Cuvée Madame tillverkas inte från en egen del av vingården utan blandas av ett urval av de bästa faten. Det innebär att både standardcuvéen och madamen tillverkas med samma uttag och samma antal skördeomgångar. På nätet hittar vi information om att uttaget skulle vara 2-6 hL/ha vilket inte känns riktigt trovärdigt. Det finns möjligtvis ekonomi i ett sådant uttag för en prestigecuvée men inte för hela produktionen.

Nåväl, nog om Cuvée Madame. Vi ska ju fokusera på fulcuvéen av årgång 1996. Den består av hela 45% Muscadelle blandat med 55% Semillon och den fick 30 månader på fat.

Tirecul la Gravière Monbazillac 1996 doftar förföriskt av aprikos, mandarin, tutti frutti à la röda Smajl, pomerans, trälimiga fat, botrytis, nymald mandel och honung. Dessutom finns en helt underbar mineralitet som bidrar med högburen klass och finess. Doften är förvånansvärt ung och frisk.

I munnen är vinet simmigt sött men med en uppstramande bonnezeauxlik syra. En perfekt avvägd eldighet möter toner av pomerans, aprikos, bergamott, mandarin och mineral. Eftersmaken är såklart ultralång, viskös och perfekt balanserad. Kanongott!

3 kommentarer:

Björn sa...

Kul sammanträffande för jag har nyligen läst om Monbazillac och främst Cuvée Madame. Även årgång 2001 finns på bolaget och den ska vara något alldeles i hästväg. Parker har inte provat men vi ska inte bli förvånade om det så småningom dyker upp 98-100p därifrån. I det sammanhanget, och i jämförelse med Sauternes av motsvarande kvalitet, är priset kanske inte så pjåkigt.

Vinös sa...

Nej det är inte en orimlig prisnivå men inte heller ett fynd.

Vi tycker att de största fynden bland söta vita viner kommer från Loiredalen!

Björn sa...

Håller med. Jag provade för ett par månader sedan Martin's 2003 Selection de Grain Nobles som var riktigt bra för dryga hundralappen och var tvungen att köpa på mig fler. Det dyker ju även upp en och annan trockenbeerenauslese från från Neusiedlersee i samma prisklass som kan vara riktigt hyfsade.