lördag 29 november 2008

Il Carbonaione 2003

Efter många besvikelser försöker vi generellt undvika italienska viner från de varma årgångarna -03 och -05. Både i Piemonte och Toskana har många producenter visat sig oförmögna att fullt ut hantera hettans påverkan på druvor och rankor. Och även om vissa viner från dessa årgångar klarar sig från rent objektiva defekter så är de ofta tillverkade i en stil som inte ligger i linje med våra preferenser.

Så varför kvällens undantag? Jo, Il Carbonaione från Podere Poggio Scalette produceras från rankor på hög höjd vilket dämpar effekterna av hettan. Dessutom har vi i flera olika recensioner läst att de lyckats skapa ett balanserat vin trots hettan. Vissa tycker till och med att de lyckades bättre 2003 än 2004 och det vill inte säga lite.

Vingården Il Carbonaione ligger i en västsluttning mellan Greve och Panzano och den planterades på 20-talet med sangioveseklonen Lamole. Från dessa unika stockar tar Poggio Scalette ut ynka 20 hl/ha. Vinet lagras 14 månader på 350L-fat.

Il Carbonaione 2003 doftar rent och potent. De första intrycken är bittermandel och en kompakt kärna av plommon och björnbärssylt. Det doftar inte helt olikt en Pomerol från någon varm årgång. Med lite luftning transformeras bittermandeln till färsk basilika och vinet blir lite mer toskanskt. Faten ger kaffe, trälim och vanilj men det finns också mörka syltiga bär (blåbär, björnbär, plommon), coca-cola, choklad och salvia.

I munnen är vinet väldigt kraftigt och koncentrationen är superhög. Syran är något låg för vår smak men i övrigt märks inga värmekrämpor. Övertonerna av sylt och vanilj ger en lite insmickrande nya världen-känsla men kvaliteten går inte att anmärka på.

Eftersmaken är lång men syrorna räcker inte riktigt till för att skapa den där riktiga skjutsen. Tanninerna är välgjorda och moderna men man kan faktiskt känna av lite grönbeska som vi inte upplevt i andra svalare årgångar av detta vin.

För en vecka sedan drack vi Alain Voges Cornas VV som ligger i samma prisklass som kvällens vin. I dagsläget är Carbonaione godare, yppigare och mer drickvänlig men bägge vinerna vinner definitivt på att sparas i många år. Och frågan är om inte Alain Voge kommer att avgå med slutsegern när bägge vinerna nått sin topp!

Inga kommentarer: