fredag 7 november 2008

Domaine Leon Barral Jadis 2005

Vårt fokus i novembersläppet låg på en handfull toppbarolos makade av Enrico Scavino. Men vi plockade också upp en låda av ett vin som vi längtat efter i flera veckor - Leon Barrals Jadis. Det som väckte vår längtan var vårt smakprov av Leon Barrals basvin i början av oktober.

Domaine Leon Barral Jadis 2005 har en tät, mjuk stallig doft med försiktiga och behagliga inslag av grispissig ammoniak. Det finns massor av mörka bär, främst björnbär och blåbär. Sniffar man lite högre upp finns torkade kryddor, rostade fat, vanilj och kanelstång. Det skickliga vinmakeriet lyser verkligen igenom. Det finns också en vildmarkskomponent med grönsåpa, enbär och nyregnad barrskog. Ett riktigt höstvin! Till vår älgfilé med karljohansrisotto sitter viner perfekt.

I munnen får vi en slank och behaglig känsla med en syra som är betydligt högre än i Barrals basvin. Strukturen är ung men fläckfritt utförd. Eftersmaken är riktigt lång och bjuder på blåbär och grön, kornig äppelbeska. Gott!

Det ska bli mycket intressant att följa hur det här vinet åldras. Det har utan tvekan fysiken för att tåla många år i källaren rent strukturellt men frågan är hur doften kommer att förändras? Kanske går den friska ungdomen förlorad utan att ersättas av något bättre? Hur kommer den lite unkna stalligheten utvecklas? Magkänslan säger att det här vinet inte kommer bli så mycket bättre av lagring men vi kan inte riktigt sätta fingret på varför.

Jämför man med basvinet kostar Jadis 50 spänn mer och för den slanten får vi högre syra, en seriösare tanninstruktur och uppbackning av lite aristokratiska fat. Å andra sidan går den otroligt charmiga, äppelmustiga och bussiga karaktären delvis förlorad. Vi tycker att Jadis är ett väldigt bra köp men inte ett lika sensationellt fynd som basvinet.

Inga kommentarer: