söndag 5 oktober 2008

Domaine Rolet Arbois Tradition 1998

Hemkomna efter två veckors vintorka i främmande land tänkte vi testa ett för oss lite udda vin som vi haft många år i källaren. Vi dricker väldigt sällan arbois eller sherry och har väl heller inte riktigt fattat varför så många vinskribenter ständigt skriver upp dessa viner. Är det så att vi inte förmår att se deras storhet eller det kanske bara en fråga om smakpreferenser?

Domaine Rolet Arbois Tradition 1998 har en relativt stor, flormöglig och oxiderad doft med inslag av jäst, våt halm, gula russin, jordkällare och valnötsolja. Ovanpå allt annat finns dessutom en extremt tydlig doftkomponent som vi associerar till någon besk kemikalie, typ koffein eller kinin. Vi hittar ibland den doften även i fino sherry och den är tyvärr allt annat än behaglig.

I munnen finns också mycket riktigt en del beska men absolut inte på en störande nivå. Vinet har en lite simmig och krämig konsistens med en torr smak av krita, jordkällare, torkad frukt och nötter. Syrorna är ok utan att glänsa och eftersmaken är lite eldigt bitter och torrt mineralig.

Vi tvingas än en gång inse att den här typen av vin inte riktigt är vår tekopp. Det är visserligen bättre i munnen än vad man befara i näsan men det räcker inte för att vi ska vilja köpa det igen.

Inga kommentarer: