onsdag 15 oktober 2008

Bordeaux 2005

I morse var halva Vinös och köade utanför Systembolaget för att kunna sno åt oss en ranson av Bordeaux 2005. Som tur var fick vi förstaplatsen i en av de tre kassor som var dedikerad för ändamålet. Innan startskottet gick var det riktig tävlingsstämning i lokalen och killarna i kassorna såg ut som nerviga galopphästar. När centraldatorns klocka slog 10.00 började de mata in ordrar för allt vad tygen höll.

Glädjande nog fick vi Ch Pontet-Canet som stod allra högst på önskelistan. Och även Ch Pibran och Ch Clerc-Milon som var tvåa och trea. Men därefter började det ta stopp. I slutet av vår lista började det dock ljusna igen och vi fick några mindre slott som exempelvis Ch Maucaillou.

Innan startskottet gick berättade personalen hur årets säljmodell uppkommit. För att få en rättvis process, där folk över hela landet har möjlighet att köpa det hett eftertraktade franska rödvinet, ansökte det statliga monopolet initialt om att få lösa fördelningen genom ett lottningsförfarande. På så sätt skulle man slippa krångliga IT-lösningar och långa köer. Men, lotteriinspektionen hävdade då att det skulle innebära olaglig lotteriverksamhet och därför var den lösningen inte möjlig att genomföra. Finns det något annat land i världen där detta skulle kunna utspela sig?   :)

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Varför inte gå tillbaka till den gamla primörmodellen?
Då skulle ju SB veta hur pass stor efterfrågan är INNAN man handlar upp vinerna...

Vinös sa...

Håller helt med! Men var det inte strul med att få folk att verkligen hämta ut det de beställt, som gjorde att det avskaffades? Fast å andra sidan betalde man ju 10% upfront och om man inte hämtade ut vinet så såldes det väl i butiken. Så det kan ju inte ha varit en dålig affär för bolaget.

Unknown sa...

Hur vet du att du fick vissa viner? Sammanställs inte det senare? Jag tycker iofs att SB borde kunna ge svar direkt.

Vinös sa...

Vi vet ju inte 100% säkert att vi fått dem men det verkade som att vinerna som sålde slut plockades bort ur systemet. Förhoppningsvis innebär det att om man kunde lägga en beställning kommer den också "gå igenom"!

Finare Vinare sa...

Så har vi också förstått saken. Det hände inte oss, men flera andra åkte visst på att ett vin inte gick att registrera...