söndag 10 augusti 2008

Marchesi di Barolo Coste di Rose 1999

Till en sen middag på slumpmässigt vald restaurang i Diano d'Alba beställer vi in vad vi tror är deras bästa vin (på halvflaska eftersom bilvägen hem till Serralunga var smal, mörk och slingrande).

Marchesi di Barolo är en stor producent med en lång lista på viner i sitt sortiment. Coste di Rose är en växtplats i sydöstra Barolo, på gränsen till Monforte d'Alba. Platsen är mycket brant och vetter mot sydöst vilket skapar bra förutsättningar för nebbiolostockarna. Jordmånen är sandrik och uttaget är 45 hL/hektar. Vinet har lagrats 24 månader på slovenska 300-litersfat.

Marchesi di Barolo Coste di Rose 1999 har initialt en väldigt sluten doft som tar ca 10 minuter i karaffen att öppna upp sig. Allteftersom växer sedan en lite jordig, mogen och eldig doft av jordgubbssylt och kåda. Smaken är förvånansvärt kort och domineras av sötaktig röd frukt, rökt kött, eldighet och murkna fat.

Vi känner oss rätt säkra på att det här vinet har lagrats i rumstemperatur på restaurangen. Med tanke på den stora årgången är vinet en klar besvikelse.

Inga kommentarer: