torsdag 28 augusti 2008

Lodola Nuova Vino Nobile di Montepulciano 1998

Lodola Nuova från jätteproducenten Ruffino är kanske lite otippat en favorit hos oss. De första åren efter den släppts på marknaden är den ganska ointressant och alldaglig. Men efter 8-10 år når den full mognad och erbjuder då en för priset väldigt stor upplevelse. Kvällens flaska köpte J i Rom våren 2002 på en fotbollsresa där Roma krossade Lazio med 4-1.

Lodola Nuova Vino Nobile di Montepulciano 1998 har en glimrande rubinröd, transparent färg med lite rödbruna kanter. Doften är medelstor och mycket mogen med torkad frukt, körsbärssylt, björnbär, läder, matjord, svarta vinbär och svamp. Tanninerna är lena om än lite åt det torra och träaktiga hållet. Det finns i princip ingen primärfrukt kvar i munnen. Smaken innehåller istället körsbärssylt, jord, mineral, trattkantareller, blött trä och lite bitterhet. Gott!

Den stora upplevelsen ikväll är den mogna, eleganta doften. Smaken är väldigt slank, på gränsen till hollow on the mid palate som de säger over there. Men den gifter sig otroligt väl med en bit tryffelbrie efter maten!

1 kommentar:

MSVin sa...

Lätt spännande, min lilla erfarenhet av Vino Nobile är också att de håller väldigt länge och att de blommar sent!