lördag 2 augusti 2008

Le Cantine di Greve in Chianti

Mittemellan Florens och Siena, i hjärtat av Toscana, ligger byn Greve in Chianti. Den är definitivt värd ett besök och den kan också utgöra bas för utflykter till andra vinbyar i området.

I byn finns ett stort enotek där man kan testa över 100 viner och ett tjugotal olivoljor. Vi fokuserade såklart på vinet men köpte också en flaska Fonterutoli olivolja.

En av de första vinerna vi provade var Querciabella Chianti Classico 2005 som som vanligt visade sig vara en mycket bra chianti men den är sämre än tidigare årgångar vi provat. Det finns dock fat, röd torr chiantifrukt, lakrits och lite av den där blommiga kvaliteten som vi fann i Vigna del Sorbo några dagar tidigare.

Nästa Chianti för rakning var Riecine Chianti Classico 2004 som för oss var en ny och riktigt trevlig bekantskap. En kryddig och fatig doft följdes av en välstrukturerad och körsbärsfruktig smak och en ganska sträv men ändå behaglig eftersmak. Gott!

Därefter var det dags för jätteproducenten Ruffinos Vino Nobile Lodola Nuova 2004 som vi med lite lagring har uppskattat i tidigare årgångar. När den är ung är den alldaglig och enkel men blir oväntat bra med lite lagring. Fat, mörk frukt och en lite stram avslutning bjuder den hur som helst redan nu.

Efter att ha testat runt lite gick vi över till super tuscans. Först ut blev Ornellaia 2005 som var riktigt bra. Det är en mix av 60% Cabernet Sauvignon uppblandad med de klassiska vapendragarna från Bordeaux dvs Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. En dyr och komplex doft av blåbär, svarta vinbär, plommon, mineral och fat visade att det faktiskt gick att göra bra viner i Toscana 2005. I munnen kändes den fortfarande ung och outvecklad men det finns definitivt potential. Därefter gick vi över till det som visade sig vara dagens bästa vin, Tignanello 2005. Trots att bordeauxdruvorna här bara utgör en mindre del i blandningen bredvid sangiovese känns det som minst lika mycket Médoc som Ornellaia. Doften är komplex, fatig och kommer bli riktigt stallig med åren. Smaken är halvfyllig men rik, körsbärssöt med höga syror och en underbar lång avslutning. Parker hade säkert sagt "a whopping 50+ seconds" eller något liknande... Tyvärr har vi inte testat 2004:an men den är ett säkert köp om vi springer på den liksom 2006 när den väl kommer!

Vi provade också två merlotbaserade viner mot varandra. Avignonesi Desiderio 2005 är riktigt snyggt gjord, speciellt med tanke på den svåra årgången. Det första man slås av är de snygga faten som lämnat härliga och tydliga spår i form av mandelmassa och kanske lite bittermandel. Under finns en kompakt, bärig och glansig merlotfrukt med lite plommon och sous-bois, vad det nu kan heta på italienska? Stor applåd till Avignonesi!

Därefter fyllde vi en skvätt av den hyllade producenten Castello di Amas lika hyllade vin l'Apparita 2004 i våra glas. Prislappen på €120 höjer ju ytterligare förväntningarna men vi tror inte att det var därför vi blev besvikna. Doften är, för att vara den här prisklassen, inte jättestor och det som kommer in i näsborrarna vittnar om att man skördat väldigt sent. En söt liköraktig doft som för tankarna till några av de enklare Pomeroler av årgång 2003 som vi testade under förra sommarens besök i Bordeaux. Det här är absolut inget dåligt vin men prislappen känns tramsig.

Totalt köpte vi tillsammans med våra vänner 40 flaskor vin och M frågade därför i kassan om de kunde tänka sig att ge oss rabatt. Utan att tveka drog de då direkt av 8% och det kändes verkligen som att man ganska lätt kan få rabatt här. Och det på redan från början ganska bra priser. Ett tips till alla som planerar en tripp till Greve!

7 kommentarer:

Frankofilen sa...

Härlig läsning. Jag har inte varit i Greve sedan 2001, och undrar om vi varit på samma enoteca eller om vi hamnade på någon sämre turistfälla. Många flaskor hade de, men jag minns inga sådana här möjligheter till provsmakning. Ingen dålig blandning ni provade. Härligt med rabatten, tänk om de kunde börja med det på Regeringsgatan ;-)

Sous-bois - heter det inte sottobosco?

Vinös sa...

Det här stället ligger i en källare, centralt i Greve. Om man kör från Siena ligger det på vänster sida, bredvid Coop. Där finns också ett stort parkeringsgarage som nog är det bästa stället att lämna bilen.

Systemet de använder är detsamma som finns exempelvis på den där vinbaren på Scheelegatan som jag inte minns namnet på just nu...

Tack för sottobosco, det ska jag införliva i min vokabulär!

Finare Vinare sa...

Underbart! Vi dreglar av glädje och längtar tillbaks till gamla goa Greve. Men det verkar ha hänt grejer sen vi var där sist. Menar du att ni tryckte fram vinerna i automaten? Var det 5 cl prover? Vad tog dom för proverna? Vi förstår att ni kände er toppen när ni bar ut de rabatterade lådorna...

Vinös sa...

Japp, alla viner vi provade var från automaterna. Deras utbud av chianti och super tuscans var riktigt bra och det enda man skulle kunna anmärka på var utbudet av brunello som var nästintill obefintligt. Jag har för mig att de dyraste vinerna kostade E5,40 men exempelvis l'Apparita borde ju ha kostat mer. Hursomhelst så var vår upplevelse att priserna per glas är satta lågt för att inbjuda till köp.

Vi köpte inte så mycket vin eftersom vi ville spara plats i bilen till Barolo och Champagne. Men vi kunde inte motstå deras allra sista magnum av Flaccianello -04 :)

Finare Vinare sa...

Vi kunde ju inte vi heller låta bli 2004 Flaccianello !
Vad kostade magnumflaskan ?

Vinös sa...

Vi betalde 88 euro minus 8% rabatt så det blir väl runt 750 kr typ. Kommer ni prova någon -04 redan nu eller ska ni låta dem ligga till sig? Det vore kul att få läsa ert omdöme om den!

Finare Vinare sa...

Om du menar prova Flaccianello nu - nej det kommer vi inte göra. Inte Fontalloro eller Brancaia Il Blu heller.
Då är det bättre att gå lös på en Tignanello - det vinet går utmärkt att dricka ungt...

Vi ser fram emot att läsa om era fortsatta eskapader i Italien....