måndag 11 augusti 2008

La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume 2006

Första kvällen i Paris innebar middag på Fermette Marbeuf. Vi valde att sitta ute vilket i och för sig var trevligt men efteråt läste vi i Guide Rouge att en av de stora behållningarna med restaurangen var dess art noveau-interiör. Can't win them all.

Vinlistan hade en mycket irriterande feature som man ibland stöter på i Frankrike. Alla viner, även i högre prisklasser, angavs med appellation, årgång och pris men inte namnet på producenten. Vem beställer in "2005 Condrieu €99" utan att först behöva fråga om vem som gjort vinet?

Nåväl, vi var sugna på Chablis och efter lite resonerande med kyparen föll valet på kooperativet La Chablisienne och deras 1er cru Fourchaume från det lite knepiga året 2006. Den mycket varma sommaren i Chablis gjorde att skörden inleddes väldigt tidigt det året, till och med före Côte d'Or. Men innan dess kom i augusti ganska kraftiga regn vilket räddade årgången från att bli ett nytt 2003. När regnen sedan fortsatte kom istället risken för röta och dålig koncentration. September blev dock varmt och torrt och räddade skörden, "septembre fait le vin" som de säger därnere...

La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume 2006 har en klassisk, ung, mineraldriven, ren och frisk doft av gråpäron och våt kalksten. Smaken är väldigt mineralpräglad och ung med bra syra. När vinet är kallt, direkt från kylaren, går smaken mot päronsplitt. Med stigande temperatur blir päronaromerna mjukare och man märker tydligt vinets lite stöddiga fyllighet. Avslutningen är ren, frisk och krispigt torr.

Att dricka det här vinet på en uteservering i Paris är en absolut njutning. Men ska vi försöka vara objektiva saknar vi lite av den ljusa blommighet som vanligtvis präglar Fourchaume. Det vore högintressant att dricka detta vin om några år igen.

Inga kommentarer: