lördag 16 augusti 2008

Besök hos René-Henri Coutier

Det allra sista besöket på vår semester är inbokat i Ambonnay, en av de största Grand Cru-byarna. En stor del av byns högklassiga pinot noir används till Ambonnay Rouge men mycket används också till champagne.

René-Henri Coutier äger 7 hektar men en del av hans skörd säljs till det lokala kooperativet. Det vin han själv producerar håller mycket hög klass. Han är väldigt restriktiv med utropa millésime och efter 1998 gjorde de inte någon årgångschampagne förrän 2002.

Andra bevis för odlarens kvalitetsmedvetenhet är att de låter vinerna ligga extremt länge på jästfällningen och låter bara hälften av vinet genomgå malolaktisk jäsning.

När vi anländer hälsar vi först på Monsieur Coutier som står och målar garageporten. Han visar in oss till sin fru som leder oss in i familjens vardagsrum. Plötsligt dyker också sonen upp som går sista året på vingymnasiet Lycée viticole d'Avize. Hela familjen gör ett otroligt vänligt och glatt intryck. Tillsammans testar vi två av deras viner.

René-Henri Coutier Blanc de Blancs är väldigt annorlunda mot gårdagens chardonnayviner från Côte des Blancs. Men det innebär inte att den är sämre. 1946 planterade René-Henris far, som första odlare, chardonnay i Ambonnay. Allt vin från denna växtplats används nu till vinet som vi fått i våra glas. Doften innehåller anjoupäron, tropisk frukt och honung. Trots en normal sötma i dosagen (9 g/L) upplevs vinet som rikt men utan att bli sliskigt. Smaken är fyllig, välbalanserad och högkoncentrerad. De gamla stockarna lyser verkligen igenom!

René-Henri Coutier 1998 är explosiv i doften. 60% pinot noir och 40% chardonnay skapar en fantastisk och kraftig mix med päron, mandel, jäst och nötter. Familjen degorgerar sina årgångschampagner kontinuerligt och flaskan vi nu dricker har legat över 9 år på sin fällning.

Smaken är också mycket maffig och fyllig i en lagringskrävande stil. Frukten är rik, söt och man kan förnimma lite röda bär. Trots att vinet inte fått någon fatlagring är det krämigt och mjukt viket passar perfekt med den höga syran. Eftersmaken är lång och behaglig med toner av päron, mandelmassa, valnötsolja och rostat bröd. En stor champagne!

Inga kommentarer: