lördag 16 augusti 2008

Besök hos Launois

Dagens alla besök är nu avklarade och egentligen borde vi åka norrut mot Epernay eftersom vi ikväll ska bo på Clos Raymi. Men när man befinner sig mitt i Côte des Blancs känns det som slöseri att bara lomma tillbaka hotellet. Vi beslutar oss därför för att ta ett snabbesök på Launois i Mesnil.

När vi kommer dit är de på gång att stänga men vi hinner prova det vi kom för, deras nysläppta 2002:a. Det är den sista årgången i den gamla traditionella flaskan. Hädanefter kommer även årgångschampagnen att säljas i samma typ av flaska som deras Cuvée Reservée som finns på Systembolaget. Vi gillar nog den gamla bättre...

Launois Millésime 2002 degorgerades för tre veckor sedan och har alltså fått nästan 6 år på sin jästfällning. Doften är underbart Mesniltypisk med massor av tavelkrita. Trots att den är nydegorgerad efter lång tid sur lie är inte jästkaraktären överdriven. Under all mineral finns citrus, valnötter, apelsin och söt saftig mango. Efter ett tag i glaset, med förhöjd temperatur, börjar mangotonerna nästan övergå till saffran och valnötterna kommer fram ännu tydligare.

Smaken är precis, strukturerad och, ja ni gissar rätt, väldigt mineralig. Med åldern kommer nog den här champagnen att lägga på sig och bädda in all mineral och syra i lite mer koncentration och fetma. Utöver de kritiga mineraldragen finns i smaken även mango, färskpressad apelsinjuice och valnötsolja. Det här är en fantastiskt bra champagne, ett steg upp från Franck Bonvilles -02:a som också är riktigt bra. Vi kommer lagra i 7-8 år och därefter börja tulla, en flaska i taget...

I förra inlägget gnällde vi på att Franck Bonville 2002 är så högt prissatt på Systembolaget men Launois årgångschampagne är tyvärr ännu värre. Den kostar €17 på plats och 318 kr i Sverige! Anledningen till att detta är möjligt ligger väl förmodligen i att den är mycket prisvärd även till det svenska priset.

Inga kommentarer: