lördag 16 augusti 2008

Besök hos Franck Bonville

Vi har 5 minuter på oss att köra från familjen Diebolt i Cramant till nästa bokade besök i Avize. Vi hinner nästan. Bakom Avize stora stjärnproducent, Jacques Selosse, måste nog Franck Bonville anses vara runner-up. Vi får en trevlig rundvisning i deras källare och en förevisning av deras automatiska degorgeringsmaskin. Därefter går vi upp till det stora provningsrummet för att få prova igenom de olika champagnerna.

Ursprungligen levde familjen Bonville på att sälja druvor till större producenter. Men under depressionen på 30-talet började de istället vinifiera själva. Efter några år av egen produktion sålde de av alla reservvinerna för att finansiera egen champagnetillverkning.

Efter Franck tog hans son Gilles över. Idag är det sonsonen Olivier som håller i rodret och han har en väldigt tydlig, kvalitetsinriktad filosofi. Bland annat låter de numera standardchampagnen vila nästan 3 år sur lie och årgångschampagnen nästan 5 år.

Franck Bonville äger sammanlagt 18 hektar. De största odlingarna återfinns i grand cru-byarna Avize och Oger men de har även 2 hektar i Cramant.

Franck Bonville Brut Selection är firmans ingångschampagne. Huvudbeståndsdelen är viner från 2004 med tillskott från 2005 och 2006. Doften är kraftfull, ung och mineralpräglad. Jämfört med den Diebolt-Vallois Blanc de Blancs vi provade för någon timme sedan är det här lite mer kraft men mindre blommig finess. Smaken innehåller citrus, krita och honung. Syran är i sammanhanget mycket hög. En riktigt bra standardcuvée.

Franck Bonville Cuvée Prestige är en cuvée baserad på de bästa reservvinerna. Just nu är det en blandning av 2004 och 2005. Doften är betydligt mognare med honung och oxiderade toner. Den långa kontakten med jästen skapar en väldigt tydlig autolytisk karaktär som faktiskt påminner om det som Anselme Selosse levererar. I munnen kommer mer mineral men honungstonen är fortsatt dominerande. Det här är mycket ett stort kvalitetssteg upp från Brut Selection!

Franck Bonville Millésime 2002 har varit en storsäljare på systembolaget senaste året. Faktum är att de 10 000 flaskor som exporterades till Sverige utgör 50% av den totala produktionen! Man kan undra var profiten har hamnat när flaskorna kostar knappt €18 på plats och 299 kr på Systembolaget. Doften är komplex med toner av Rollo smörkola, nyfångad fisk, valnötter och mineral. Även i detta vin kommer härligt jästiga dofter fram tack vare den långra tiden på jästfällningen. Ovanpå alltihopa finns även ett blommigt inslag som snarare för tankarna till Mesnil eller Cramant än Avize. Smaken är ännu ung men redan komplex. Den väldigt höga syran bär fram en lång eftersmak av smörkola, mineral, jäst, mogna gula äpplen och nötter. Gott!

Franck Bonville Rosé har en relativt mörk färg och doften är också mycket riktigt präglad av hallon, smultron och röda vinbär. Vi blir ibland besvikna på rosé från côte des blancs men det beror oftast på att man tar högkvalitativ chardonnay och blandar i pinot från Aube eller motsvarande. En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk. Men Franck Bonville, med sin tydliga Grand Cru-profil, köper istället pinot noir från Ambonnay. Och just den kombinationen, sylvass Avize-chardonnay och rund, mild Ambonnay-pinot är riktigt bra! I smaken är den också rödfruktig men har en hög, läskande syra och ett trevlig avslut med hallon, blodapelsin och honung.

Som en hyllning till sin mor har Olivier skapat multivintagecuvéen Les Belles Voyes från en liten växtplats i Oger. Den var tyvärr helt slut vid vårt besök så vi kan inte leverera något omdöme. Byn Oger är inte alls lika känd som sina grannar Mesnil och Avize men det beror främst på att det inte finns någon riktig fixstjärna bland odlarna. Dessutom har Oger en relativt hög andel unga stockar. Det var först 1985 som Oger uppgraderades från premier cru (99%) till grand cru.

Unga stockar är dock inget som Les Belles Voyes lider av, där är de över 70 år gamla. Dessutom lagras reservvinerna 10 månader på små fat. Man kan tänka sig att den kombinationen ger en härligt krämig, glycerolfet och komplex champagne. Ett givet köp framöver!

Inga kommentarer: