söndag 10 augusti 2008

Besök hos Flavio Roddolo

För dagens tredje och sista besök får vi åka lite längre. Flavio Roddolo är en liten och ganska okänd producent sydöst om Monforte d'Alba. Den årliga produktionen uppgår till endast 20.000 flaskor.

Flavio visar sig vara en blyg herre i 50-årsåldern och inledningsvis känns han nästan besvärad över att behöva prata med främlingar. Men efter en kort visning i hans källare kommer vi upp till hans provningsrum och med vinerna kommer också ett och annat varmt leende fram. Det märks att han är en person med stor integritet och stolthet över vad han producerar.

Flavio Roddolo Dolcetto d'Alba 2006 är en druvtypisk och relativt enkel dolcetto som inte fått någon ek. Doften är på gränsen till endimensionell men vinet är drickvänligt och förmodligen ett väldigt bra pizzavin i ordets bästa bemärkelse.

Flavio Roddolo Dolcetto d'Alba superiore 2005 har en mycket inbjudande doft av marsipan, plommon och körsbär. Smaken är väldigt välbalanserad och det är här ett vin vi verkligen gillar. Normallt sett kanske dolcetto är ett vin som skall drickas ungt men undrar om inte det här blir ännu bättre med några års lagring?

Flavio Roddolo Barbera d'Alba 2005 är, helt i enlighet med Flavios filosofi, en klassisk och typisk barbera. Doften är enkel men tilltalande och en liten pepprighet ligger och svävar högt upp i glaset. Vi har ju redan druckit några barberor med extremt hög syra idag men undrar om inte Flavio tar priset.

Flavio Roddolo Barbera d'Alba superiore 2004 vill vi aldrig sluta dofta på. Den har en fantastisk doft av blåbär, björnbär, svartpeppar och mogna plommon. Det är tur för våra tänder att salivkörtlarna redan har produktionen igång. Fruktsyrorna är som att bita i en citron och ett sånt här vin kan därför egentligen aldrig beskrivas som balanserat. Men den rika frukten, de lena tanninerna och vinets struktur gör ändå att det känns behagligt. Det här är en av de matvänligaste och bästa barberorna vi druckit på länge.

Flavio Roddolo Nebbiolo d'Alba 2004 är en till riktig juvel. Doften är mycket komplex med fat, svett, läder, söta körsbär och björnbär. Wow! Smaken är strukturerad och innehåller fat, mogna körsbär, plommon, salvia och läder. Riktigt bra.

Flavio Roddolo Barolo 2003 bär inga spår av den varma årgången. Doften är istället klassisk med rosor, lakrits, tranbär och vildhallon. Smaken är balanserad med välordnade tanniner, bra syra och en tät mörkröd frukt. Imponerande.

Flavio Roddolo Langhe Rosso Bricco Appiani 2003 är 100% cabernet sauvignon från en liten växtplats direkt intill Flavios gård. Doften är mycket stor, komplex och i våra näsor atypisk för cabernet. Plommon, björnbär, cassis, mynta, rostade fat, tobak och lakrits svävar runt i glaset. Smaken är tät och intensiv med inslag plommon, björnbär, lakrits, mörk choklad och fat. Eftersmaken är riktigt lång och strukturen borgar för ett vackert åldrande. Det här är riktigt bra och slår nog Brezza Cannubi 2001 med en noslängd i kampen om dagens bästa vin.

Inga kommentarer: