torsdag 14 augusti 2008

Besök hos Diebolt-Vallois

Trots att vi precis druckit en nästan femtioårig champagne är det inte svårt att ladda om när det vankas besök hos familjen Diebolt i Cramant. Vi tas emot av Jacques som är en otroligt fryntlig och välkomnade man i 60-årsåldern. Efter en stunds småprat visar det sig att hans kusin är gift med ingen mindre än José Michel som vi alldeles nyss besökt!

Efter 10 minuter dyker Jacques dotter Isabelle Diebolt upp med sin son Guillaume som på väluppfostrat franskt manér kommer in och kindpussar oss. Som vanligt är det omöjligt att på förhand veta hur många kindpussar som gäller men vi kan härmed avslöja att familjen Diebolt kör två...

Vi pratar en stund innan vi provar några av deras viner och tydligen är Sverige numera deras största exportmarknad. Till vårt champagnetörstiga land skeppas varje år 30 000 flaskor Diebolt-Vallois! När diskussionen kommer in på de fina vingårdslägen som familjen förfogar över berättar Isabelle att det är lätt, även för en lekman, att känna skillnaden på exempelvis grand cru-druvor från Cramant och premier cru-druvor från Cuis. Äter man druvorna direkt från rankorna är Cramant-druvorna mycket sötare och godare. Det är väl egentligen inte konstigt men ändå intressant att skillnaden är så stor.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs är gjord på druvor från Cuis, Epernay, Chouilly och unga stockar i Cramant. Just nu består cuvéen av 40% 2005 och 60% 2006. Den får ingen ek och genomgår malolaktisk jäsning. Dosagen är 6-8 g/L. Doften är frisk, elegant och väldigt aptitretande. Det finns något i doften hos alla bra blanc de blancs-champagner som verkligen sätter fart på hungern. Anjoupäron, blommor, citrus och massor av mineral präglar doften. I munnen är vinet balanserat, rent och avslutningen är väldigt lång. Finns det någon bättre standard-blanc de blancs? Vi kan inte komma på någon.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Prestige är i dagsläget 38% 2002, 14% 2003 och 48% 2004 vilket borde innebära toppform. Druvorna kommer uteslutande från Cramant och då främst från Les Pimonts. Precis som det förra vinet får Prestige genomgå malolaktisk jäsning och dosagen är densamma. Men det finns en stor skillnad: reservvinerna för Prestige lagras några år på 400-liters fat. Doften är stor, mineraltät och innehåller jäst, mandel, persika och blommor. I munnen är vinet fascinerande, moussen fyller ut och smeker gommen som lättvispad grädde. När det gäller att skapa viner med krämig mjuk fetma och smekande munkänsla är gamla stockar från Cramant the shit. En fantastisk champagne!

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs 2004 får samma druvmix, dosage och vinifiering som deras årgångslösa blanc de blancs. Doften är återigen mineraldriven med gröna syrliga äpplen, vita persikor, blommor och citrus. Smaken är väldigt elegant och raffinerad men nu saknar vi lite av fetman som fanns i Prestige. Det går fort att bli bortskämd. Gott nu men vi kommer lagra!

Tyvärr får vi inte smaka deras prestigecuvée Fleur de Passion 2002 som vi hade hoppats på. Efterfrågan överstiger vida tillgången för detta vin och de tvingas därför kvotera försäljningen. Vi får dock köpa en flaska. Bristen innebär såklart även att priset pressas upp. När vi förra gången besökte familjen, sommaren 2005, kostade Fleur de Passion 2000 drygt €30 och nu är priset €50. Det är väl ingen vild gissning att prisstegringen kommer att fortsätta.

Utöver Fleur de Passion köper vi även av de andra vinerna vi provat. Och eftersom Isabelle är lite fascinerad över många svenskars smak för äldre champagner (hon föredrar själv fräschören och friskheten hos yngre champagner) frågar hon om vi vill köpa deras 79:a. Det vill vi såklart trots att vi minns den 83:a som vi köpte sist vi besökte dem. Den var farligt nära ålderskoma även utifrån vår goût suedois.

Till sist: familjen Diebolt gör en PR-resa om året och 2008 har turen kommit till Sverige. I november kommer de förmodligen därför att göra en kortare visit i Stockholm. Deras schema är ännu inte spikat men håll ögonen öppna i höst om ni vill ha förmånen att få träffa några av de trevligaste och skickligaste vinmakarna i hela champagne.

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Underbart att läsa om ert besök i Champagne och särskilt hos Diebolt-Vallois, en personlig favorit som även fick hänga med på vårt bröllop för ett par veckor sedan!

Fortsätter läsa bloggen med spänning!

Vinös sa...

Kul att du också gillar Diebolt! Det känns som ett extremt bra val av vin för att skåla i på ett bröllop!

Jag såg på din blogg att ni drack Gosset Rosé till förrätten. Bra val :)

Vi hade också Aÿ-pinot till förrätten på vårt bröllop nämligen Gatinois. Den kan vi varmt rekommendera om du inte redan testat den!

Niklas Jörgensen sa...

Nej, den har jag inte testat men gör det så gärna :-)