torsdag 12 juni 2008

Nautilus Pinot Noir 2006

Middag på Operakällaren står på programmet och det visar sig att de erbjuder "Kalvfilé Oscar i modern tappning". Till något sådant vill vi dricka Pinot. Vi har den sista tiden tänkt litegrann på de väldigt trevliga flaskor Felton Road som vi drack i vintras (en minivertikal med -01:an och -02:an) och det känns som det är dags att ge Nya Världen och Nya Zeeland en ny Pinot-chans.

På inrådan av vinkyparen väljer vi Nautilus Pinot Noir 2006 från Marlborough. Den något skumma belysningen gör att vi inte uttalar oss om färgen men doften är stor, kryddig och framförallt fatvaniljig. I munnen är vinet mycket mjukt och balanserat trots att det måste fått utstå ganska mycket ny ek. Frukten är inte alls syltig utan drar åt plommon och slånbär. Eftersmaken är lång och behaglig och lämnar spår av lena tanniner och chokladiga fat i munnen.

Vi har aldrig tidigare druckit rött vin från producenten Nautilus men vi blir positivt överaskade. Vår enda egentliga invändning (utöver överdosen av vanilj) är att allting är så himla välgjort, kliniskt och fint. Det innebär nämligen att de tappar den charm som finns i det burgundiska originalet.

Inga kommentarer: