lördag 7 juni 2008

Château Tayac 2000

Inför junisläppet på Passagen tipsade vi bara om ett riktigt fynd - Château Tayac 2000 från Margaux (ej att förväxlas med namnen från Bourg). Samma kväll som vinet släpptes kunde vi läsa en utmärkt recension hos Finare Vinare vilket såklart inte minskade suget efter att själva dra korken.

När vi först doftar på Château Tayac 2000 (195 kr) slås vi av typiciteten. Kan någonting lukta mer Margaux än såhär?! Doften är mogen, sensuell och ogenerat flörtig. Det känns redan i näsan att det kommer vara sammet i munnen.

I början av kvällen dominerar svartvinbärsfrukt och någon lite rödare fruktkomponent, elegant stallighet, läder och humidor. Det finns också en ton av viol tycker J medan S, C och N tycker att det handlar om lakrits. Någon timme senare har en mycket tydlig mintkomponent kommit fram och associationerna drar åt After Eight, tänk Marthas Vineyards blygare syster.

I munnen är det som förväntat riktigt mjukt och förföriskt med en oantastlig balans. Syran är adekvat och man har svårt att hejda sig från att dricka det här vinet väldigt fort. I smaken återkommer svarta vinbär, tobak och mint. Eftersmaken är normallång och den understryker vinets balans.

Det här är väldigt mycket vin för pengarna. Vi kan inte minnas när den här kvaliteten på mogen Bordeaux kostade under två hundralappar på bolaget. Men vi håller samtidigt, för en gångs skull, med i Systembolagets rekommendation "vinner inte på lagring". Vi tror inte att det här var lika gott för några år sedan och vi tror inte heller att strukturen i vinet håller för att det ska vara lika bra om tre år till. Köp nu och drick i sommar!

Inga kommentarer: