torsdag 3 april 2008

Val Sotillo Reserva 1990

För drygt 3 år sedan öppnade vi en Val Sotillo Reserva 1989 och den lämnade otroligt starka minnen från en kväll som erbjöd konkurrens från andra storheter som exempelvis Cuvée Sir Winston Churchill 1990.

Nu hade turen kommit till årgång 1990 som legat i vår källare sedan maj 1998. Vid inköp kostade den 159 kr och tipset om dess storhet kom från Allt om Mat och vins stora genomgång av hela Systembolagets sortiment.

Val Sotillo Reserva 1990 från Bodegas Ismael Arroyo har en vacker tegelröd färg. Doften är komplex och mogen med toner av läder, dillkronor, fat och svamp. Smaken är välbalanserad, mogen och möjligen snäppet sämre än 89:an. Det finns dock inte tillstymmelse till ålderskrämpor i vinet och jag skulle inte tveka att köpa ännu äldre årgångar än såhär om möjligheten fanns.

Den händer mycket som jag inte förstår i det moderna Spanien och då tänker jag främst på överekade, gummidoftande Prioratoviner och dess följeslagare. Men Ribera del Duero sticker ut som ett område som fortfarande erbjuder klassiska vinupplevelser av rang. Och trots det (eller tack vare det?) går det fortfarande att hitta superfynd från flera olika producenter i området.

Inga kommentarer: