tisdag 15 april 2008

Domaine de Marcoux 1995

Efter att den fått en lång och skön vila i källaren plockade vi häromdagen upp en Châteauneuf som jag fick i present av Anna K och Anna S på mitt exöl på kåren på KTH. Enligt vårt Excelvinkällarark kostade den 187 kr på Systembolaget i december 1997 och har alltså motstått lystna blickar i över ett decennium.

Domaine de Marcoux sköttes fram till slutet av 90-talet av Phillipe Armenier som hyste en stark tro på biodynamisk odling och annat hokus-pokus. Efter att han lämnat Frankrike tog hans systrar, Catherine och Sofie, över produktionen. De har fortsatt att odla vin med ekologiska metoder och med extremt goda resultat.

Domaine de Marcoux 1995 har en underbar, stor, komplex Grenachedriven doft av röd frukt, hallonkarameller, läder och pinotlika inslag. En fantastisk doftupplevelse skapad av gamla stockar, föredömligt låg avkastning och ett mycket skickligt och traditionellt vinmakande.

Smaken håller för allt vad doften lovar. Den är intensiv och välbehållen och innehåller massor av röd söt frukt, vildhallon och är i perfekt balans. De söta lena tanninerna och syran bär eftersmaken länge, länge och man kommer på sig själv med att bara sitta och tugga saliven långt efter att vinet är svalt.

Inga kommentarer: